Sociale projecten Gambia

Van sport tot werken met kinderen met een beperking

1. Bendula Project, Tanji

Het Bendula Project is opgezet vanuit een plan van Gilde Opleidingen Venlo met als doel een structureel stageproject te realiseren voor studenten van deze school en bovendien mee te werken aan de ontwikkeling van kinderen met een beperking in het dorp Tanji. Dit project is in 2020 overgenomen door Stichting Future for Young People. Momenteel zijn er zo´n 30 kinderen betrokken bij dit project. Het merendeel van deze kinderen worden in de ochtend met een busje opgehaald en gaan één of enkele dagdelen per week naar school. Daar krijgen ze in een speciale klas gebouwd op het terrein van de Tanji Lower Basic School les op hun eigen niveau. Een aantal kinderen met een ernstige beperking gaan naar een belevingsruimte. De kinderen die door omstandigheden niet naar school of de belevingsruimte kunnen krijgen huisbezoeken.

2. Future for Young People F.C., Sport Project, Tanji

Deze sportclub bestaat uit een vijftiental sportieve en enthousiaste jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Tot nu toe organiseerden ze overwegend voetbalwedstrijden en competities. Ze staan open om te leren van een andere cultuur. Ze vinden het een uitdaging om samen met de stagiaire of vrijwilliger diverse sportactiviteiten te organiseren waarbij meer lokale kinderen en jongeren betrokken kunnen worden.

3. Zorgboerderij voor mensen met een beperking, Tanji

De zorgboerderij is opgezet door stichting Future for Young People met als doel een activiteit te scheppen voor jong volwassenen met een beperking uit het dorp. Deze doelgroep heeft in Gambia geen kans op activiteiten, werk of een toekomst. De overheid treft geen voorzieningen voor hen. De zorgboerderij biedt hen werkgelegenheid. Zij dragen samen met een begeleider zorg voor de (groente) tuin, schapen en kippen. Ook is er een bakkerij, een levensmiddelenwinkel en een baby- en kinderkledingwinkel.