Medische projecten Gambia

Van tandartspraktijk tot ziekenhuis

1. Dental Clinic, Jamwelly en Mobile Dental Practice rondom Brikama

De mobiele tandartspraktijk is gebouwd door stichting Westland4Gambia. De reden is dat er bijna geen tandzorg is in Gambia en vooral voor kinderen is een gezond gebit van groot belang. Schade en pijn aan gebitten van kinderen belemmert hen tijdens het opgroeien. Kinderen eten, spelen, slapen en leren slecht als ze klachten hebben aan hun gebit. Sommige kinderen lopen jarenlang met een ontsteking in hun mond. Hierdoor lopen ze achterstanden op die ze nooit meer kunnen inhalen. De tandzorgauto rijdt langs scholen in een cirkel van ca. 20 km rondom Brikama. Op het schoolplein worden de gebitjes van de kinderen gecontroleerd en in de klas wordt met een instructie banner voorlichting gegeven over tandzorg. ​

2.  Africmed Clinic, Brusubi

Africmed is een ziekenhuis zonder winstoogmerk met als doel de algemene gezondheidszorgbehoeften van de mensen in de Gambiaanse gemeenschap te verbeteren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de gezondheidsbehoeften van zuigelingen en vrouwen, maar ook wil men er de dreiging van infectieziekten zoals malaria, tuberculose en HIV aanpakken. Africmed Clinic is een vrij moderne en middelgrote kliniek voor de inwoners van Gambia en de bezoekers van het land. Deze over het algemeen zelfvoorzienende kliniek is gestart in maart 2007. De basisprincipes zijn eerlijkheid, hard werken en discipline. Heb je echter de nodige medische of verpleegkundige kennis en wil je deze delen? Als stagiaire of vrijwilliger kun je helpen waar nodig en kun je jouw medische kennis delen met de lokale artsen en verpleegkundigen.

3. Medicare Clinic, Brusubi

De Medicare Clinic is een praktisch nieuw particulier, kleinschalig ziekenhuis. Het is uitmuntend in gezondheidszorg en service. Medicare Clinic is een zusterbedrijf van Stop Step Farmacie, opgericht door mevrouw Annemary Sloep, die de kwaliteit van de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar wilde maken voor de minder bevoorrechte mensen in de samenleving.

4. Tanji Medical Centre, Tanji

Dit is een lokaal particulier ziekenhuis dat vooral gebruikt wordt als dokterspost en consultatiebureau voor de dorpelingen. Dit kleine dorpsziekenhuis heeft een ziekenzaal met vier bedden, een spreekkamer, een bijgebouw waar vrouwen kunnen bevallen, een laboratorium, een apotheek en een verbandkamer.

5. Psychiatrisch ziekenhuis Tanka Tanka, Sallaghi

Tanka Tanka is het enige psychiatrische ziekenhuis in Gambia. Het project is gebouwd met hulp vanuit een Nederlands initiatief en valt onder de verantwoordelijkheid van het Victoria Hospital in Banjul. Er verblijven tussen de 60 en100 patiënten. Het gemiddelde verblijf van de patiënten duurt 2 tot 3 maanden. Er werken artsen, verpleegkundigen, beveiligers, schoonmakers en keukenhulpen die door de overheid betaald worden. Er is een moestuin aangelegd, fruitbomen werden aangeplant en er is gestart met een kippenproject; werkprojecten waar de bewoners voor zorgen. De opgenomen vrouwen breien, punniken of zitten achter de naaimachines kleding te naaien. Er is een winkeltje waar groenten, fruit, kippen, eieren en de door de vrouwen gemaakte spulletjes te koop worden aangeboden.

6. Sankung Pharmacy, Tanji

Deze apotheek is particulier bezit en is een dorpsapotheek. Mensen met klachten gaan soms in plaats van naar het dorpsziekenhuis rechtstreeks naar deze apotheek voor hulp of medicijnen. Er is een redelijk aanbod van medicatie aanwezig. Als er in het dorpsziekenhuis van Tanji niet de juiste medicatie aanwezig is worden mensen doorverwezen naar deze apotheek. Er werken 3 mensen waaronder een verpleegkundige. De apotheek is 24 uur per dag geopend.