Medische projecten Gambia

Van tandartspraktijk tot ziekenhuis

1. Dental Clinic, Jamwelly en Mobile Dental Practice rondom Brikama

De mobiele tandartspraktijk is gebouwd door stichting Westland4Gambia. De reden is dat er bijna geen tandzorg is in Gambia en vooral voor kinderen is een gezond gebit van groot belang. Schade en pijn aan gebitten van kinderen belemmert hen tijdens het opgroeien. Kinderen eten, spelen, slapen en leren slecht als ze klachten hebben aan hun gebit. Sommige kinderen lopen jarenlang met een ontsteking in hun mond. Hierdoor lopen ze achterstanden op die ze nooit meer kunnen inhalen. De tandzorgauto rijdt langs scholen in een cirkel van ca. 20 km rondom Brikama. Op het schoolplein worden de gebitjes van de kinderen gecontroleerd en in de klas wordt met een instructie banner voorlichting gegeven over tandzorg. ​

Dit project ligt op ongeveer drie kwartier rijden vanaf het logeerhuis.

Je werkt van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot en met 14.00 uur.

Wat kun je doen:
    • Je ondersteunt de tandarts met het nakijken van de gebitjes van de schoolkinderen.
    • Je helpt bij eventuele behandelingen.
    • Je geeft voorlichting over gebitsverzorging.
    • Op vrijdag help je de tandarts mee in de vaste kliniek.

2.  Africmed Clinic, Brusubi

Africmed is een ziekenhuis zonder winstoogmerk met als doel de algemene gezondheidszorgbehoeften van de mensen in de Gambiaanse gemeenschap te verbeteren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de gezondheidsbehoeften van zuigelingen en vrouwen, maar ook wil men er de dreiging van infectieziekten zoals malaria, tuberculose en HIV aanpakken. Africmed Clinic is een vrij moderne en middelgrote kliniek voor de inwoners van Gambia en de bezoekers van het land. Deze over het algemeen zelfvoorzienende kliniek is gestart in maart 2007.  Er werken elf artsen of senior medical officers die elk zijn of haar eigen specialisatie heeft. Er zijn verschillende afdelingen zoals kindergeneeskunde, cardiologie, tandheelkunde, chirurgie, IC, laboratorium, dialyse, orthopedie en radiologie. Er komen veel zwangere vrouwen en is er aandacht voor pre- en post delivery care. Het is mogelijk om zwangere vrouwen te begeleiden en bij bevallingen te assisteren. Heb je echter de nodige medische of verpleegkundige kennis en wil je deze delen? Dan ben je als vrijwilliger of stagiaire van harte welkom!

Dit ziekenhuis ligt op ongeveer een half uur met bus of auto vervoer vanuit het logeerhuis.

Van maandag tot en met vrijdag werk je van 8.00 uur tot 15.00 uur.

Wat kun je doen:
    • Je kunt ingezet worden afhankelijk van je kennis en interesse op de verschillende afdelingen.
    • Je wisselt kennis uit met verpleegkundigen en doktoren.
    • Je leert om onder andere omstandigheden te werken.

3. Medicare Clinic, Brusubi

Medicare Clinic is een particulier, kleinschalig ziekenhuis. Het is uitmuntend in gezondheidszorg en service. Medicare Clinic is een zusterbedrijf van Stop Step Farmacie, opgericht door mevrouw Annemary Sloep, die de kwaliteit van de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar wilde maken voor de minder bevoorrechte mensen in de samenleving. Om de filantropische inspanningen van de oprichter te helpen, ontvingen ze donaties van laboratoriumapparatuur, therapeutische medicijnen, kliniek meubilair, enz. Het gezondheidscentrum Medicare heeft een wachtkamer voor patiënten, een goed uitgeruste consultatie afdeling, gezondheidszorgdiensten voor intramurale en poliklinische patiënten, een moderne operatiekamer en een apotheek. Patiënten kunnen er terecht voor; een algemeen klinisch consult, ziekenhuisopname, noodinterventie, zwangerschapscontrole en bevallingen, echografie, operaties. ECG, röntgendiensten etc.

Dit ziekenhuis ligt op ongeveer een half uur met bus of auto vervoer vanuit het logeerhuis.

Van maandag tot en met vrijdag werk je van 8.00 uur tot 14.00 uur.

Wat kun je doen:
    • Je kunt ingezet worden afhankelijk van je kennis en interesse op de verschillende afdelingen.
    • Je wisselt kennis uit met verpleegkundigen en doktoren.
    • Je leert om onder andere omstandigheden te werken.

4. Tanji Premier Health Care Centre, Tanji

Dit ziekenhuis is particulier bezit en ligt midden in het vissersdorp Tanji. De Gambiaanse eigenaar van dit ziekenhuis is opgeleid als arts in Duitsland en werkt in het ziekenhuis samen met enkele verpleegkundigen. Op dit moment werken er vijftien medewerkers. Mensen met klachten komen naar dit ziekenhuis voor hulp of medicijnen. Er is een spreekkamer, een laboratorium, een echoapparaat, een ziekenzaal en er is een redelijk aanbod medicatie aanwezig. Ook vinden er bevallingen plaats. Het ziekenhuis is 24 uur per dag geopend.

Dit ziekenhuis ligt op ongeveer 15 minuten lopen van het logeerhuis.

Van maandag tot en met vrijdag werk je van 8.00 uur tot 14.00 uur.

Wat kun je doen:
    • Je helpt mee bij het meten van vitale functies.
    • Je werkt mee in de apotheek om voorgeschreven medicatie klaar te zetten.
    • Je assisteert op de spoedeisende hulp.
    • Je leert onder begeleiding echo´s te maken bij zwangere vrouwen.
    • Je kunt helpen met het consultatiebureau wat om de paar weken plaatsvindt.

5. Tanji Health Center, Tanji

Dit ziekenhuis is een lokaal en kleinschalig ziekenhuis. Het ligt in het vissersdorp Tanji en is samen met Tanji Premier Health Care Center verantwoordelijk de medische zorg voor een groot aantal inwoners. Het ziekenhuis beschikt over een spreekkamer, een laboratorium, een verbandkamer, een apotheek, een ruimte voor bevallingen en een ziekenzaal. Een keer per 2 weken komt er een speciaal consultatiebureau team om alle baby's die in het dorp geboren zijn te wegen, meten en inenten.

Dit ziekenhuis ligt op ongeveer 10 minuten lopen vanaf het logeerhuis.

Van maandag tot en met vrijdag werk je van 8.00 uur tot 14.00 uur.

Wat kun je doen:
    • Je werkt mee op de zaal waar zieke patiënten liggen.
    • Je bent assisteert bij consulten.
    • Je houdt je bezig met wondverzorging.
    • Je maakt voorgeschreven medicatie klaar in de apotheek.
    • Je kunt meehelpen met het consultatiebureau wat elke twee weken plaatsvindt.