Medische projecten Gambia

Van tandartspraktijk tot ziekenhuis

1. Dental Clinic, Jamwelly en Mobile Dental Practice rondom Brikama

De mobiele tandartspraktijk is gebouwd door stichting Westland4Gambia. De reden is dat er bijna geen tandzorg is in Gambia en vooral voor kinderen is een gezond gebit van groot belang. Schade en pijn aan gebitten van kinderen belemmert hen tijdens het opgroeien. Kinderen eten, spelen, slapen en leren slecht als ze klachten hebben aan hun gebit. Sommige kinderen lopen jarenlang met een ontsteking in hun mond. Hierdoor lopen ze achterstanden op die ze nooit meer kunnen inhalen. De tandzorgauto rijdt langs scholen in een cirkel van ca. 20 km rondom Brikama. Op het schoolplein worden de gebitjes van de kinderen gecontroleerd en in de klas wordt met een instructie banner voorlichting gegeven over tandzorg. ​

2.  Africmed Clinic, Brusubi

Africmed is een ziekenhuis zonder winstoogmerk met als doel de algemene gezondheidszorgbehoeften van de mensen in de Gambiaanse gemeenschap te verbeteren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de gezondheidsbehoeften van zuigelingen en vrouwen, maar ook wil men er de dreiging van infectieziekten zoals malaria, tuberculose en HIV aanpakken. Africmed Clinic is een vrij moderne en middelgrote kliniek voor de inwoners van Gambia en de bezoekers van het land. Deze over het algemeen zelfvoorzienende kliniek is gestart in maart 2007. De basisprincipes zijn eerlijkheid, hard werken en discipline. Heb je echter de nodige medische of verpleegkundige kennis en wil je deze delen? Als stagiaire of vrijwilliger kun je helpen waar nodig en kun je jouw medische kennis delen met de lokale artsen en verpleegkundigen.

3. Medicare Clinic, Brusubi

De Medicare Clinic is een praktisch nieuw particulier, kleinschalig ziekenhuis. Het is uitmuntend in gezondheidszorg en service. Medicare Clinic is een zusterbedrijf van Stop Step Farmacie, opgericht door mevrouw Annemary Sloep, die de kwaliteit van de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar wilde maken voor de minder bevoorrechte mensen in de samenleving

4. Sankung Health Center and Pharmacy, Tanji

Dit ziekenhuis is particulier bezit. De Gambiaanse eigenaar van dit ziekenhuis is opgeleid in Duitsland en werkt in het ziekenhuis samen met een aantal verpleegkundigen. Mensen met klachten komen naar dit ziekenhuis voor hulp of medicijnen. Er is een spreekkamer, een laboratorium, een echo apparaat, een ziekenzaal en er is een redelijk aanbod medicatie aanwezig. Het ziekenhuis is 24 uur per dag geopend.

5. Tanji Health Center, Tanji

Dit ziekenhuis is een lokaal en kleinschalig ziekenhuis. Het ligt middenin het vissersdorp Tanji en is samen met Sankung Health Center en Pharmacy verantwoordelijk de medische zorg voor een groot aantal inwoners. Het ziekenhuis beschikt over een spreekkamer, een laboratorium, een verbandkamer, een apotheek en een ziekenzaal. Een keer per 2 weken komt er een speciaal consulatiebureau team om alle babies die in het dorp geboren zijn te wegen, meten en inenten.

6. Psychiatrisch ziekenhuis Tanka Tanka, Sallaghi

Tanka Tanka is het enige psychiatrische ziekenhuis in Gambia. Het project is gebouwd met hulp vanuit een Nederlands initiatief en valt onder de verantwoordelijkheid van het Victoria Hospital in Banjul. Er verblijven tussen de 60 en100 patiënten. Het gemiddelde verblijf van de patiënten duurt 2 tot 3 maanden. Er werken artsen, verpleegkundigen, beveiligers, schoonmakers en keukenhulpen die door de overheid betaald worden. Er is een moestuin aangelegd, fruitbomen werden aangeplant en er is gestart met een kippenproject; werkprojecten waar de bewoners voor zorgen. De opgenomen vrouwen breien, punniken of zitten achter de naaimachines kleding te naaien. Er is een winkeltje waar groenten, fruit, kippen, eieren en de door de vrouwen gemaakte spulletjes te koop worden aangeboden.