Vrijwilligers en Stagiaires

Veel gestelde vragen door vrijwilligers en stagiaires

Moet ik als vrijwilliger of stagiaire aan bepaalde eisen voldoen?

Het is belangrijk dat je over basiskennis Engels beschikt, zodat je met lokale collega's kunt communiceren. Verder beschik je over goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je moet jezelf goed kunnen aanpassen in een andere omgeving en openstaan voor de andere cultuur. Ook is het van belang dat je zelfstandig, flexibel en creatief bent.

Ik ben 50+, is dat een probleem?

Vanaf 18 jaar is iedereen welkom om deel te nemen. Het is belangrijk om vooraf je capaciteiten goed in te schatten. Houd er rekening mee dat je te maken krijgt met hogere temperaturen en andere werkomstandigheden en een hele andere cultuur dan je in Nederland gewend bent.

Hoeveel uur per week werk ik als vrijwilliger of stagiaire?

Over het algemeen wordt er van uitgegaan dat je 5 dagen werkt. Houd er rekening mee dat je gaat werken in een tropisch land en het werktempo anders is dan dat je gewend bent. Er wordt niet van je verwacht dat je non-stop aan het werk bent en jezelf helemaal uitput. Het gaat er vooral om dat je alle indrukken op je in laat werken en geniet van het werk dat je doet.

Kan ik ook samen met een partner, vriend of vriendin vrijwilligerswerk doen?

Dit is natuurlijk mogelijk. Wil je samen op reis maar heb je niet dezelfde interesse dan kun je er ook voor kiezen om ieder op een ander project te gaan werken. Je kunt dan toch in hetzelfde logeerhuis verblijven. Wil je na afloop meer van het land zien, dan kunnen we een speciaal programma voor je samenstellen.

Hoe worden de projecten geselecteerd?

De projecten die in ons aanbod worden opgenomen zijn persoonlijk bezocht door medewerkers van Travel2Connect. Er worden contacten gelegd met geschikte projecten om mee samen te werken. Uiteraard is het belangrijk dat de mensen die op het project werken en/of de leiding hebben ervoor open staan om vrijwilligers of stagiaires uit Europa te ontvangen en van elkaar te leren.

Kan ik ook projecten combineren?

De combinatie van vrijwilligerswerk of een stage bij verschillende projecten is mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om enkele dagen in de week bij het ene project te werken en enkele dagen bij het andere.

Wat is de minimale of maximale periode om vrijwilligerswerk of een stage te doen?

Je programma wordt naar jouw wensen samengesteld. Voor vrijwilligerswerk is het advies om minimaal 3 weken te werken. Dit zorgt voor het beste resultaat. Voor stagiaires is het afhankelijk van de opleiding en de eisen die door de school worden gesteld. De maximale periode is helemaal afhankelijk van hoe lang het voor jou en het project waar je werkt meerwaarde heeft. Dat kan zijn van enkele weken tot enkele maanden.

Hoe lang vooraf moet ik me aanmelden?

Omdat er vaccinaties vereist zijn is het belangrijk om je minimaal 6 weken vooraf aan te melden. Hoe langer van tevoren je jezelf aanmeldt, hoe meer tijd er is om ervoor te zorgen dat je vrijwilligerswerk of stage helemaal aangepast is aan je wensen.

Kan ik in contact komen met oud-vrijwilligers of stagiaires?

Ja, uiteraard. Het is leuk om contact met hen op te nemen. Op deze manier kun je leren van de ervaring van een ander en krijg je een betere indruk van het land, het verblijf en de projecten. Zie ook: Persoonlijke ervaringen.

Zijn er ook andere vrijwilligers of stagiaires tijdens mijn verblijf of ben ik alleen?

Je zult regelmatig andere vrijwilligers of stagiaires ontmoeten. Je verblijft dan samen met anderen in het logeerhuis. Is dat niet het geval dan heb je in Gambia in no-time vrienden gemaakt. Onze ervaring is dat andere vrijwilligers of stagiaires maar ook de lokale medewerkers gemakkelijk contact leggen en er al snel leuke plannen ontstaan voor in je vrije tijd.

Kan ik voor vrijwilligerswerk of een stage het hele jaar terecht?

Het droge seizoen in Gambia loopt van halverwege oktober tot en met eind juni. In de maanden juli, augustus en september is het regenseizoen. Het is dan erg warm en het vochtigheidsgehalte is hoog. Ook is het soms lastig om ergens te komen omdat de zandwegen onbegaanbaar zijn. De beste periode om vrijwilligerswerk of een stage te doen in Gambia is gedurende de droge periode.

Kan ik in Gambia gemakkelijk contact met thuis opnemen?

Tegenwoordig zijn er overal wel internetcafés te vinden en steeds meer hotels en horecagelegenheden bieden gratis wifi aan. Ook is het mogelijk om in Gambia een lokale simkaart aan te schaffen zodat je via internet contact kunt hebben met andere vrijwilligers of stagiaires en met thuis. 

Heb ik een visum nodig?

Als je in Gambia aankomt krijg je op het vliegveld een stempel voor 28 dagen in je paspoort.
Blijf je langer dan 28 dagen dan moet je visum worden verlengd. Hier zijn wel enige kosten aan verbonden. Je coördinator in Gambia kan dit voor je regelen bij de migratiedienst daar en op dat moment. 

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Ga minimaal 4 weken voordat je op reis gaat voor deskundig advies naar een reizigers geneeskundig (huis)arts of naar de dichtstbijzijnde GGD-locatie bij jou in de buurt.