Info over Gambia

Informatie over Gambia

Aanrader! Wil je een goede indruk krijgen van Gambia, lees dan het boekje: De vissers van Tanji van Ada Rosman-Kleinjan. ISBN 9783741238512.

Gambia is met een oppervlakte van 11.295 km2 het kleinste land op het Afrikaanse vasteland. Gambia ligt in West-Afrika. Van het oosten naar het westen is Gambia ongeveer 320 km lang. De breedte varieert van 20 tot 50 km. Gambia is een populaire toeristische bestemming. Het ligt op maar zes uur vliegen van Nederland. Het is een toegankelijk land en een bezoek meer dan waard. Daarbij is Gambia een van de veiligste landen van Afrika. Je vindt er mooie stranden aan de heldere Atlantische Oceaan en het land heeft een subtropisch klimaat.

Laat je betoveren door ´the smiling coast of Africa´. Het is een land met een uiterst vriendelijke en relaxte bevolking. Het is het land van de rasta's, reggae feestjes, djembé muziek en Afrikaanse dans. Het land heeft ook kleurrijke markten en bezit een rijke cultuur. Er leven verschillende stammen zoals de Wolof-, Fula- en Madinka stam. Ieder met een eigen cultuur en gebruiken. Ontmoet ´the locals´ in afgelegen dorpjes en dompel je onder in hun tradities. Beleef het echte Gambia. Hier zie je ook imposante baobabbomen, tropische fruitbomen, apen en slangen.

Gambia wordt in tweeën gespleten door de Gambia rivier die stroomt over de hele lengte van het land en wordt omringd door mangrove. Maak een tochtje per boot door de prachtige mangroves. Hier zie je honderden verschillende soorten vogels zoals pelikanen, ooievaars, lepelaars, aalscholvers, flamingo's, maraboes, maar ook krokodillen en nijlpaarden. De beste reistijd is vanaf oktober of november tot en met mei of juni.

Enkele feiten

 • In 2017 telde Gambia 2,1 miljoen inwoners en groeit jaarlijks met ongeveer 3,2%.
 • Van de bevolking woont 42% in landelijke gebieden.
 • De gemiddelde levensverwachting in 2012 was 58,6 jaar.
 • In Gambia is 46% van de bevolking 14 jaar of jonger.
 • Het aantal kinderen dat overlijdt voor het eerste levensjaar was 49 op de 1000 kinderen in 2012.
 • Het basisonderwijs in Gambia is in principe gratis, al moet er wel betaald worden voor schoolmaterialen en een uniform.
 • Er stonden in 2012 ongeveer evenveel jongens (79,1%) als meisjes (81.9%) ingeschreven op de basisschool. Veel kinderen stoppen met school aan het einde van de basisschool.
 • In 2012 nam maar 34% deel aan het middelbaar onderwijs, meestal omdat de ouders geen geld hebben om hun kinderen naar school te laten gaan. Omdat er niet voldoende werk is voor de huidige werkende bevolking, groeien veel kinderen op met een armoedig toekomstperspectief.
 • Onder de volwassenen in Gambia is maar 55,5% geletterd.
 • Ondanks dat Gambia in ontwikkeling is, stond het land in 2017 op de 173e rang van de Human Development Index, waarmee Gambia nog steeds hoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld.
 • De gemiddelde Gambiaan heeft 1917 dollar per jaar te besteden, wat neerkomt op iets meer dan 5 dollar per dag. Van de bevolking heeft 33,6% minder dan 1,25 dollar per dag te besteden. Daarmee valt een derde van de bevolking onder de armoedegrens.
 • Gambia kent weinig grote bedrijven om de werkgelegenheid te stimuleren. De meeste mensen werken in een eenmanszaak of familiebedrijf, zoals in de agriculturele, bouw, reparatie-, transport- of retailsectoren. Veel werk is gebaseerd op relatief korte opdrachten, waardoor mensen weinig financiële zekerheid hebben.          
 • Na een dictatuur van 22 jaar onder leiding van Yaya Yammeh is in januari 2017 Adama Barrow, een democratisch gekozen president, aan de macht gekomen. Er leeft veel hoop onder de bevolking dat de slechte economische situatie verandert in de toekomst en dat er meer banen komen.