Onderwijsprojecten Gambia

Van kleuterschool tot vakschool

1. Tanji Life Nursery School, Tanji

Omdat de overheid in Gambia alleen basisscholen bouwt, werd deze school gebouwd vanuit een particulier initiatief. Kleuterscholen zijn belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd voor te bereiden op de basisschool. Op deze mooie en praktisch nieuwe kleuterschool krijgen ongeveer 150 kinderen dagelijks les. De onderwijzers staan ervoor open om kennis uit te wisselen. Het schoolplein is voorzien van speeltoestellen. Ook krijgen de kinderen dagelijks een maaltijd aangeboden. Het merendeel van de kinderen is 3 tot 7 jaar. 
Sinds enige tijd zijn ook de eerste klassen van de basisschool gestart op deze school.

2. J and M Roots Nursery School, Madiana

Deze kleuterschool is gelegen in Madiana. De hoofdonderwijzer op deze school is gemotiveerd om de kinderen op een goede en leuke manier voor te bereiden op de basisschool. De school ziet er verzorgd uit en heeft 3 (kleuter) leerjaren. De school wordt bezocht door ongeveer 125 kinderen en heeft 5 onderwijzers en 2 vrijwilligers. Op het terrein zijn 5 klaslokalen gebouwd.

3. Tanji Lower Basic School, Tanji

Deze (grote) basisschool is jaren geleden gebouwd door de overheid en vanwege achterstallig onderhoud onlangs gerenoveerd. De kinderen krijgen gratis onderwijs maar moeten wel zelf zorgen voor hun uniform, schooltas, schoenen en schriften. Zo´n 2000 kinderen bezoeken deze school en er werken ruim 50 onderwijzers. De jongste kinderen krijgen les in de ochtend en de oudere kinderen in de middag. Er zijn 6 leerjaren namelijk grade 1 tot en met 6.

4. Brufut Upper & Senior Secondary School, Brufut

Na afronding van de basisschool (tot en met grade 6) kunnen kinderen verder studeren op de upper basic school (grade 7 tot en met 9), en de secondary school (grade 10 tot en met 12). Het gaat meestal om kinderen en jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. Soms kan het zijn dat een kind pas op latere leeftijd naar de basisschool kan en dus ook ouder is dan gebruikelijk als het op deze school terecht komt. Deze school is gesponsord vanuit een particulier initiatief en heeft voor Gambiaanse begrippen redelijk wat faciliteiten. De school heeft ongeveer 1400 leerlingen. Er zijn ongeveer 35 docenten en 12 klaslokalen. Er wordt les gegeven in diverse vakken en keuzevakken namelijk; rekenen-wiskunde, Engels, islam, technisch tekenen, wetenschap, koken en huishouden, sport, computerles, sociale economische studies en kunst.

5. Tujering Upper & Senior Secondary School, Tujering

Deze middelbare school (grade 7 tot en met 12) is gebouwd door de overheid. De meeste overheidsscholen in Gambia hebben nogal wat achterstallig onderhoud en roeien met de riemen die ze hebben. Daarom zijn zowel de docenten als de leerlingen blij met alle hulp die ze kunnen krijgen en is de uitdaging des te groter om voor deze school te kiezen. De school wordt dagelijks bezocht door ruim 1000 studenten en er werken 48 docenten. Er wordt les gegeven in de vakken Engels, islam, wiskunde, natuurkunde, wetenschap, tekenen, sport etc.

6. Gambia Partner Skill Centre, Sanyang

Deze school is recent gebouwd en wordt gesponsord vanuit Noorwegen. Jongeren kunnen hier een vak leren in de bouwrichting. Ze krijgen gratis onderwijs en sommigen van hen krijgen een fiets als ze van ver moeten komen. Er wordt les gegeven in IT, wiskunde, Engels, elektriciteit, metselen, lassen, loodgieten en timmeren. De school zoekt vrijwilligers of stagiaires die les kunnen geven in één of meerdere vakken.

7. Fajara Skill Centre, Fajara

Dit skill centre is een particulier initiatief van Mrs. Jane Able Thomas. Haar passie is om kansarme jong volwassenen een kans te bieden om een vak te leren. De school wordt bezocht door zo´n 100 jonge dames en een enkele jongeman. Zij leren naaien, kapper-make up en koken - catering. De school bestaat al jaren maar recent is er verhuisd naar een nieuw gebouw.