Persoonlijke Ervaringen

Recensies

Nelly

Heb je
- Een droom om naar Afrika te gaan
- Een droom om een poosje in een dorp te wonen
- Een droom iets moois te betekenen
- Een droom, heel lokaal, te voelen als één met de bevolking te zijn

Schrijf je dan in, ga ervoor, want met een prachtige basis op de compound krijg je alle kansen om je droom te verwezelijken. Met liefdevolle hulp en enorme gezelligheid. Er wordt altijd naar je geluisterd, naar elk verhaal, naar elke vraag die je hebt. Petra en Alhagie zullen er, waar nodig, heel oprecht voor je zijn en met hun rijke ervaring is dat van grote waarde!

Mijn droom kwam dit jaar uit, ik ben 62 jaar. Ik woonde op de compound met leeftijdsgenoten en jongeren, wat heb ik een onvergetelijke tijd beleefd. Dank jullie wel lieve Petra en Alhagie, dank jullie wel lieve bewoners van Gambia.

Nicole

Wat een mooie ervaring om je in te kunnen zetten voor anderen die het minder goed hebben. Met kleine dingen kun je zo'n groot verschil maken en een lach op de gezichten toveren. En zo kan Travel2connect ook een groot verschil maken in de beleving van je reis. De begeleiding was van begin tot het eind super goed. Fijn contact, hulp en oprechte interesse voor, tijdens en na mijn verblijf. Heel waardevol wat er onder andere voor zorgt dat deze bijzondere ervaring goed verloopt. De informatie die je krijgt, is nuttig en volledig en ze zorgen voor een fijn verblijf in Gambia. Twijfel vooral niet om het te doen, zet de stap, ga op avontuur en maak de wereld een stukje mooier!

Marjolein

Op 11 december 2018 was het dan eindelijk zover. Ik vertrok met het vliegtuig naar Gambia om 3 weken vrijwilligerswerk met kinderen te gaan doen. Met gezonde spanning stapte ik in het vliegtuig. Eenmaal voet op de Afrikaanse bodem moest ik even wennen aan de warme zon en levensstijl maar dit was maar van korte duur. De gastvrijheid en warmte waar ik mee ontvangen werd op de compound deden me goed. De weken zijn voorbij gevlogen. Mijn eerste dag op school (Tanji life nursery school) werd ik ontvangen met gezang van de kinderen. Ik heb alles op me af laten komen en afgetast wat ik kon betekenen in de klassen. Dit was met de kinderen schilderen, knutselen en groepsspelletjes. Om de ochtend te doorbreken heb ik alle klassen yoga gegeven zodat ze even uit hun schoolbanken konden en hun gedachten konden verzetten en konden bewegen. Ze deden met veel plezier mee. Mijn doel was om de kinderen te leren ontspannen zodat ze alles los kunnen laten na hun schoolwerk of examens. Voor de kleuters was het natuurlijk bewegen met plezier. In de kerstvakantie hebben we met enkele vrijwilligers kindervakantieweken georganiseerd. In deze weken deden we veel met de kinderen zoals knutselen, tekenen, schilderen en mijn kinderyoga. Verder heb ik nog geweldige workshops gevolgd waardoor ik de energie en levenskracht van de djembé spelers en dansers heb meegemaakt. De Afrikaanse dansworkshop werd gegeven door Ibou. Ook de batikworkshop van Jeneba en het zandschilderen heb ik met veel plezier gedaan.

Anna

Bedankt voor deze ervaring!
Bedankt voor de vele mooie plaatsen!
Bedankt voor de glimlach op mijn gezicht!
Bedankt voor de vriendschappen en warmte!
Maar vooral bedankt voor een nieuwe levenswijsheid!

Astrid

In januari 2018 ging ik een maand naar Tanji als vrijwilligster. Dit was een “meisjesdroom”, maar wist totaal niet wat ik kon verwachten. Ik heb als lerares geassisteerd op de Lower Basic School Tanji. De mensen en vooral de kinderen hebben mijn hart gestolen. Ik voelde me gewaardeerd en welkom. De compound van Petra en Alhagie was als thuiskomen. Alsof ik er al jaren kwam, werd ik met warmte ontvangen en heb ik het een maand als “thuis” ervaren. Tijdens het werk op school kon in de cultuur “kruipen”. Je wordt direct als een van hun behandeld en uitgenodigd bij de mensen thuis. Vooral met de leraressen had ik veel contact. Eenmaal weer thuis had ik heimwee en besloot volgend jaar terug te gaan. Tenslotte wil ik iedereen die naar Gambia gaat, met welk doel dan ook, aanraden het volgende boek te lezen: “Een voorbestemde liefde”, van Petra van den Heuvel ISBN 978-90-484-2566-2. Een betere voorbereiding op het land, de cultuur en de bevolking is er niet.

Amy

3 Januari vertrok ik, Amy Gordijn voor 2 maanden naar Gambia om vrijwilligerswerk te gaan doen via Stichting Future for Young People (FFYP). Voor ik ging vertrekken hadden we al een keer kennis gemaakt wat ontzettend fijn was. Ik zou die 2 maanden in het huis bij Alhagie gaan slapen en wist dus al wie dat was! Omdat het voor mij de eerste keer was dat ik vrijwilligerswerk ging doen had ik voor vertrek ontzettend veel vragen die ik allemaal kon vragen via de mail en dan uitgebreid en duidelijk antwoord kreeg. Op het vliegveld in Gambia stond Alhagie al op me te wachten en konden we naar huis. Het verblijf is allemaal goed gegaan! Ik had de keus wat ik wilde eten en er wonen super lieve mensen! Ook met de projecten die ik ging doen was het allemaal top geregeld. Petra was die maanden in Nederland maar ook als ik met vragen zat kon ik haar gewoon bereiken! Ik heb mijn tijd in Gambia als geweldig ervaren onder andere door de organisatie! Echt een aanrader!

Marion

Op 8 januari vertrok ik voor 5 weken naar Gambia om daar voor de organisatie FFYP, vrijwilligerswerk te gaan doen. FFYP is een prachtige organisatie die educatieve en culturele projecten opzet voor kansarme kinderen en jongeren. Ik logeerde in Tanji bij Alhagie Saho, samen met enkele andere Gambianen, door wie ik warm onthaald werd! De eerste paar dagen heb ik samen met Alhagie verschillende dorpjes in het binnenland bezocht. Dorpjes waar de mensen nog leven in hutjes, gebouwd van ‘stenen’ gemaakt van koeienstront en zand, zonder elektriciteit of zelfs zonder water! Hoe verder het binnenland in hoe armer de mensen. Maar overal, hoe arm de mensen ook waren, werd je vriendelijk en lachend onthaald. De mensen stralen zo’n blijdschap en warmte uit, daar werd ik behoorlijk door ontroerd. Het weinige wat ze hebben willen ze meteen met je delen! Na deze indrukwekkende dagen begon mijn vrijwilligerswerk op de Tanji Life Nursery School. ‘s Ochtends vertrok ik al wandelend vanuit ‘onze compound’ met mijn rugzak vol knutselmateriaal, over zandwegen, nageroepen door heeeel veeeel kinderen richting school. Een klein schooltje met nog geen 100 leerlingen, 4 kleuterklassen en 1 basisklas. Ondanks dat er weinig les-knutselmateriaal aanwezig was werd er buiten gekookt in grote pannen op een vuur. Hier heb ik 3 weken geknutseld! De kinderen, maar zeker ook de leraressen heb ik geleerd hoe creatief je kunt zijn met allerlei materialen. Ze hadden werkelijk geen flauw idee wat allemaal te kunnen doen met verschillende soorten papier, stukjes stof, behangplaksel, rietjes, karton, propjes, wol etc.! Op vrijdagmiddag gingen we naar het strand. Een feest voor de kinderen! Zandkastelen bouwen? Wat is dat? Oh super, steeds enthousiaster werden ze, zelfs de leraressen! Een spelletje flessen water omgooien? En natuurlijk gewoon heerlijk het water in rennen. Heerlijk om ze zo te zien genieten! Op vrijdagochtend heb ik meegeholpen op het Bendula project. Dit is een project voor kinderen met een beperking. De kinderen haalden we op bij hun compound en brachten ze dan naar de Tanji Lower Basic School. Hier werd gepuzzeld, gekleurd, geverfd en gedanst op de djembé muziek van de leraar. De laatste week heb ik meegeholpen op de zorgboerderij, een project van FFYP. Een zorgboerderij waar enkele lichamelijk gehandicapten gaan werken en aangrenzend een kinderkledingwinkel. Met enkele mensen hebben we een week hard gewerkt om alles klaar te krijgen voor de opening van deze zorgboerderij op 14 februari! Het werd een mooie opening met veel speeches, dans, muziek, een ‘modeshowtje’ gelopen door wat buurtkinderen en heerlijk eten klaargemaakt door Tanta en Hawa, 2 van mijn huisgenootjes!

Alhagie Saho, Petra, Harry, Tanta, Hawa, Alhagie Ba, Jatto, Ba, JJ, Isatoe, Mohammed en nog veel meer super bedankt voor deze prachtige 5 weken!

Elles

Sinds ik in 2011 voor het eerst in Gambia kwam, ben ik verliefd op het land en de mensen. Mijn droom was om daar een keer vrijwilligerswerk te gaan doen. En...in 2017 was het dan zo ver. Na veel zoeken op het internet kwam ik terecht bij FFYP. Dit sprak me erg aan en...mijn droom is uitgekomen. Petra en Alhagie zijn vriendelijke mensen die me gastvrij op hun compound in Tanji hebben ontvangen. Het was heel gezellig om daar te verblijven. Tijdens mijn verblijf waren er nog 2 vrouwen van mijn leeftijd (50+) met wie het goed klikte. Dat vond ik ook leuk. We zijn met elkaar op trip geweest naar het binnenland van Gambia en naar Senegal. Daar hebben we gezien wat voor geweldig goed werk FFYP daar doet. Zelf heb ik ook de handen uit de mouwen gestoken op de Tanji Life Nursery school. Samen met Laura het magazijn gereorganiseerd en de juffen en meesters geholpen in de klas. De twee koffers vol met puzzels, spel- en leermateriaal kwamen daar goed bij van pas. Ik heb genoten van mijn tijd in Gambia en ga zeker terug.

Marenka

Via FFYP heb ik vrijwilligerswerk mogen doen in het prachtige dorp Tanji in Gambia. Ik heb waardevolle dagen doorgebracht in het lokale ziekenhuis, de zorgboerderij in het dorp en in een klas met gehandicapte kinderen. Wat bijzonder om daar van elkaar te mogen leren en samen te werken aan ontwikkelingen. Iedereen heeft wel eens een helpende hand nodig, een sterke hoop en iemand die in je gelooft. Een lach op het gezicht van een kindje in Afrika zegt meer dan 1000 woorden. Ik heb van dit avontuur veel mogen leren, ontvangen en zien. Ik heb veel gedaan en ontdekt dat ook mijn leven is veranderd. Ik ben FFYP dankbaar voor deze waardevolle tijd om samen een stukje liefde te mogen delen in Gambia. 

Astrid

In november 2016 ging ik naar Gambia om 3 weken vrijwilligerswerk te doen. Ik was al een paar keer op vakantie geweest in Gambia. Iedere keer was ik weer verrast en ontroerd door de bevolking. Als mensen vragen waarom ik zo vaak naar Gambia ga, zeg ik altijd dat het land 'onder mijn huid' is gaan zitten. Sinds 2010 ondersteun ik een gezin in Bijilo zodat de kinderen naar school kunnen. Al vaak heb ik de wens gehad om vrijwilligerswerk te gaan doen in het land waarvan ik zo ben gaan houden, zodat ik iets terug kan doen voor de mensen die er wonen. Want zo voelt het: als ik in Gambia ben, ervaar ik zoveel liefde en geluk dat ik graag iets terug wil doen. Alhagie Saho haalde me op van het vliegveld en daarna ging de reis in het pikkedonker naar Tanji. Ik logeerde in het huis van Alhagie, een van de oprichters van FFYP. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het geweldig heb gehad. Met vragen of problemen kon ik altijd terecht bij Alhagie en het heerlijke eten van Hawa was iedere dag weer een verrassing. Soms at ik mee met het lokale avondeten op de compound. Het gevoel van saamhorigheid dat ik daarbij had, zal ik nooit vergeten. Vanaf dag een had ik het gevoel welkom te zijn. Het werken op de Nursery School was een bijzondere ervaring. Mijn lieve collega's hadden van alles meegegeven om lekker te gaan knutselen! Tijdens mijn verblijf kwam er net een container met goederen uit Nederland, waar tot mijn grote vreugde een doosje Lego bij zat. Het is moeilijk uit te leggen hoe ontzettend leuk de kinderen dit vonden! Ze zagen dit speelgoed voor het eerst en sommigen waren in eerste instantie terughoudend om iets te maken. Na een tijdje kwamen alle kinderen dan toch los en werden de prachtigste bouwsels gemaakt. Heel bijzonder om te zien hoe ongeveer 30 kinderen samen kunnen spelen met een bodempje Lego dat hier voor 1 kind als weinig wordt gezien. Ik vond mijn verblijf een prachtige ervaring en een enorme verrijking voor mijzelf. Het is bijzonder om te zien hoe blij de kinderen daar zijn met materialen die hier doodgewoon zijn. Ik hoop volgende keer meer Lego mee te kunnen nemen.  Ik ben iedereen die ik op de compound heb ontmoet echt heel erg dankbaar voor de gastvrijheid en de wijze lessen.

Naomi

Ik heb een super tijd gehad in Gambia! Ik werd met open armen ontvangen, alles werd uitgelegd en dag bij dag kwam ik steeds meer te zien en te weten. Het verblijf zag er netjes uit en heeft alle voorzieningen. De basis behoeftes zijn aanwezig zoals gas, water en licht maar het is en blijft Gambia wat inhoud dat je soms een uur zonder stroom zit!
Dat maakt je ervaring van Gambia er wel werkelijk op. Ik heb geen vervelende dingen ervaren en het is zeker een aanrader! 

Nicole

Een droom, een doel, een plan... Erg vroeg ben ik gestart met het zoeken naar een buitenlandse stageplek. Na een poos zoeken kwam ik terecht bij de organisatie van Petra van den Heuvel. Vanaf het begin voelde het contact met haar goed. Ze is een eerlijk en vriendelijk persoon die voor je klaar staat en meedenkt wanneer het nodig is. Van eind februari tot en met begin juli heb ik mijn buitenlandse stage uitgevoerd in Gambia. In deze tijd verbleef ik in Tanji, op Alhagie's compound. De compound waar ik, ofwel wij verbleven denk ik positief aan terug! Ik heb mezelf daar vanaf dag één, thuis gevoeld en dit is vier maanden lang zo gebleven. Zowel Alhagie, Hawa, Kalifa als Kaddy (de mensen die eveneens op de compound wonen) hebben me het gevoel gegeven dat ik mezelf kon zijn en hebben me erg veel geleerd over Gambia en de cultuur. Allemaal waren ze altijd in voor een lach en eveneens een traan. Als ik ergens tegenaan liep was er altijd ruimte voor om er met hen over te praten. Al met al een geweldige ervaring en avontuur. Ik heb zoveel geleerd, gelachen, genoten, gehuild, me geïrriteerd, me verbaasd en verwonderd in Gambia! Ik ben dankbaar voor deze kans en voor alle mensen die dit avontuur onvergetelijk hebben gemaakt.