Sociale projecten Kaapverdië

Van maaltijdservice voor ouderen tot speciaal onderwijs

1a. Centro de Desenvolvimento, Paúl, Sao Antao

In het centrum van het dorp staat een gebouw waar allerlei sociale voorzieningen zijn ondergebracht. Voor kleine kinderen waarvan de ouders werken of niet in staat zijn om op ze te passen is er een kindercrèche. De kinderen worden bezig gehouden met spel, knutselen en andere activiteiten. Tussen de middag krijgen ze een warme maaltijd aangeboden. De crèche is het hele jaar open van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 16:00 uur, en op zaterdag van 8:00 tot 13:00 uur.

1b. Centro de Desenvolvimento, Paúl, Sao Antao

In Kaapverdië zijn geen verzorgings- of verpleeghuizen voor ouderen en daarom is er in ditzelfde gebouw een maaltijdservice voor hen tot stand gekomen. Ouderen die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen kunnen hier naartoe komen om tussen de middag een warme maaltijd te gebruiken. Ook is de mogelijkheid om een maaltijd op te komen halen of worden maaltijden thuisbezorgd. Enkele vrouwen beginnen al met het voorbereiden van de maaltijd om 7:30 uur. Rond 15:00 uur zijn ze klaar met opruimen.

2. Escola do Ensino Básico Jorge Oliveira, Paúl, Sao Antao

Kinderen van 6 tot en met 14 jaar uit de bergachtige regio gaan naar deze basisschool. Als kinderen achterblijven met leren gaan ze naar een speciale klas. In deze klas zitten kinderen van 6 tot en met 17 jaar met leerachterstanden en/of beperkingen. De kinderen worden in deze klas bezig gehouden op hun eigen niveau en krijgen hier persoonlijke begeleiding. Deze klas gaat in de loop de tijd verhuizen naar het Centro de Desenvolvimento.

3. Escola Secundaria Januiario Leite, Paúl, Sao Antao

Deze middelbare school waar nu 567 leerlingen naar school gaan in de leeftijd van 12 tot 20 jaar is dringend op zoek naar een ondersteuner of mediator. Op het eiland Sao Antao is geen psychische hulp. Daarom is de school op zoek naar een hulpverlener die kinderen en jongeren kan helpen met individuele problemen in combinatie met school en/of ouders of met psychische problemen. Goede communicatie is hierbij uiteraard belangrijk. Een Engelstalige tolk kan door de school geregeld worden.