Info over Senegal

Informatie over Senegal

Aanrader! Wil je een goede indruk krijgen van de Casamance in Senegal, lees dan het boekje: De vrouwen van Kafountine van Ada Rosman-Kleinjan. ISBN 9783746033273.

Senegal is met een oppervlakte van 196.722 km² over het algemeen vlak. Er is een heuvellandschap in het zuidoostelijke grensgebied met Mali en Guinee dat in hoogte varieert van gemiddeld 300 tot 400 meter. Dwars door Senegal stromen vier grote rivieren: de Senegal (1750 km), de Casamance, de Saloum en de Gambia.
Door de droogte en de oprukkende woestijn heeft het noorden van Senegal een savannelandschap met lage grassen, struiken en wat acacia's. Wat zuidelijker komen al fruitbomen en palmen voor. Mangrovebossen vinden in de mondingsgebieden van de Saloum en de Gambia. In de Casamance komen mangrovebossen, palmboom bossen en tropisch regenwoud voor. En verder groeien er nog mangobomen en kapokbomen.    

Senegal ligt als het gaat om het klimaat in een overgangsgebied. Het noorden ondervindt sterk de invloed van de Sahara. De regentijd in het noorden is maar kort en net voldoende om landbouw en vooral de belangrijke pindateelt mogelijk te maken. De regenperiode loopt van juli tot en met midden oktober. De regen valt bijna altijd in de vorm van stortbuien die enkele uren kunnen duren. Door de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de hoge temperaturen is deze periode niet de meest aangename tijd. In het zuidwesten van de Casamance valt gemiddeld 1500-2000 mm neerslag per jaar. In het noorden valt maar 300-400 mm. De beste reistijd is vanaf oktober of november tot en met mei of juni.

Grote wilde dieren komen alleen nog in het Niokolo Koba (8000 km2) nationale park voor. Naast Niokolo Koba heeft Senegal nog vijf officiële nationale parken. Het Parc National de la langue de Barbarie biedt bescherming aan zeeschildpadden die hun eieren op de kust leggen. Het Parc National des Oiseaux de Djoudj hoort tot de top tien van belangrijkste vogelgebieden in de wereld. Apensoorten als fluweel apen, de huzaar apen, bavianen en Colobus apen zijn in het hele land te vinden.

Enkele feiten

  • De hoofdstad van Senegal is Dakar.
  • Officiële landstaal is Frans.
  • In 2017 telde Senegal 15,85 miljoen inwoners. Per jaar groeit de bevolking met ongeveer 2-3% inwoners.
  • Van de bevolking woont 55% in landelijke gebieden. Op dit moment woont ongeveer 45% van de bevolking in de steden. Dakar heeft op dit moment bijna 3 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Thiès, Kaolack en Ziguinchor.
  • De gemiddelde levensverwachting is ca. 61 jaar. Meer dan 40% van de bevolking is jonger dan 15 jaar (Nederland ca. 18%). Maar 3% van de bevolking is boven de 65 jaar.
  • De grootste bevolkingsgroep is de Wolof (ca. 43,3%). De andere bevolkingsgroepen zijn veel minder groot in aantal. De Sérèr zijn voornamelijk landbouwers. De Peul waren handeldrijvende nomaden en veehouders die in het noorden, midden en zuidoosten wonen. De meeste Peul trekken nu niet meer rond maar wonen in de Senegal vallei en de Casamance. De Toucouleur zijn landbouwers en wonen in het noorden langs de Senegal rivier. De Diola wonen in de Casamance. Verder zijn er nog ongeveer 15 kleinere stammen in Senegal te vinden.
  • Officieel is ongeveer 90% van de bevolking aanhanger van de islam. Tussen de vijf en tien procent van de bevolking, vooral Diola en Sérèr, is rooms-katholiek.
  • Het onderwijs in Senegal staat nog op een laag niveau. Ongeveer 60% van kinderen volgt alleen enkele jaren lager onderwijs. Middelbaar onderwijs is vooral te vinden in Dakar en in enkele grote steden. Technisch en huishoudelijk vervolgonderwijs is er nauwelijks.