Info over Kaapverdië

Informatie over Kaapverdië

Kaapverdië is een archipel in de Atlantische Oceaan, gelegen 700 kilometer voor de kust van Senegal, West-Afrika. De officiële naam van Kaapverdië is República de Cabo Verde. Van de eilandengroep zijn er 9 eilanden bewoond. De overige eilanden zijn maar klein en onbewoond. De eilanden verschillen van elkaar en hebben allemaal hun eigen specifieke en indrukwekkende landschappen. Over het algemeen hebben de eilanden een bergachtig karakter door de vulkanische oorsprong van de eilandengroep. Hoe platter het landschap van een eiland, hoe woestijnachtiger. De eilanden Santo Antão, Santiago, Brava en Fogo bijvoorbeeld, hebben bergen tot 3 kilometer hoogte, zijn ze groen en hebben indrukwekkende landschappen, valleien en zelfs meren. Ook variëren de eilanden in grootte. Daarnaast staan de Kaapverdische Eilanden bekend om de parelwitte stranden met een prachtige, heldere zee. De natuur op Kaapverdië is op veel plekken ruig en ongerept. De zee en oceaan tussen de Kaapverdische eilanden is rijk aan zeeleven zoals dolfijnen, pilot whales en bultrug walvissen. Verder kent de eilandengroep veel vissen waaronder tonijn, mahi mahi, walvishaaien en diverse soorten (zwaard)vis. 

De Kaapverdische Eilanden hebben voor lange tijd tot Portugal gehoord. Op 5 juli 1975 is de eilandengroep onafhankelijk geworden. De officiële landstaal is daarom Portugees, maar er wordt ook Creool, Frans en Engels gesproken. Kaapverdianen stammen af van onder andere Portugese, Afrikaanse en vele andere voorvaderen. De cultuur vormt een mix van Afrikaanse, Portugese, Caribische en Braziliaanse invloeden.

Op de Kaapverdische Eilanden schijnt de zon praktisch altijd. Het gemiddeld aantal zonuren per dag ligt op 6 uur in de zomermaanden. De zonuren lopen op in de herfst en winter tot 8 uur per dag in september, 9 uur in februari en zelfs 10 uur per dag in maart. De maximale temperatuur overdag is 26°C in de winter en 30°C in de zomer.

Santo Antão, het op een na grootste eiland waar ook de vrijwilligersprojecten te vinden zijn, is echt een eiland voor wandelliefhebbers. Het biedt je de mooiste wandelmogelijkheden. Hier voeren wandelroutes door de bergen, langs bananen- en mangoplantages, door groene valleien en boerendorpjes met stokerijen van het godendrankje 'grogue' dat op een primitieve manier van suikerriet wordt gestookt. De mooiste wandelgebieden op Santo Antão zijn in het noorden bij de vallei van Paúl of een half uur verderop in de twee plaatsjes Ribiera Grande en Ponta do Sol. 

Enkele feiten

 • De hoofdstad van Kaapverdië is Praia. 
 • In 2017 telde Kaapverdië 546.388 inwoners.
 • De gemiddelde levensverwachting is met 71 jaar een van de hoogste van Afrika.
 • De meeste Kaapverdiërs zijn rooms-katholiek (93%). Er wonen ook protestanten (7%), zevendedagsadventisten en mormonen.
 • De werkloosheid onder de beroepsbevolking bedraagt ca. 25%; evenveel heeft te weinig werk. 
 • Ongeveer 50% van de bevolking werkt in de landbouw.
 • Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Kaapverdië 20,6% van de bevolking van minder dan 1,25 US$ per dag.
 • Het nationale gerecht is cachupa, een maïsgerecht met verschillende soorten bonen.
 • Ondanks dat Kaapverdië in ontwikkeling is, stond het land in 2018 op de 125e rang van de Human Development Index.
 • Landbouw: voornamelijk suikerriet (Santo Antão) voor de productie van groqe (groqe de Santo Antão, een soort rum), ook cassave, yam, bananen, papaja, mango, ervilia (soort bonen).
 • Kaapverdië was onbewoond toen in 1460 de Portugezen de eilanden bereikten en ze deel van het Portugese rijk maakten. De Portugezen vestigden zich in 1462 in Santiago en in 1587 werd de eilandengroep een Portugese kolonie. De eilanden vormden een belangrijke plaats voor de slavenhandel. De bevolking van Kaapverdië is dan ook ontstaan uit een mix van Portugese kolonisten en Afrikaanse slaven.
 • In Kaapverdië is het in de winter twee uur en in de zomer drie uur vroeger dan in Nederland en België.
 • De munteenheid is de Escudo.