Sociale Projecten

Mogelijkheden om sociale ervaringen op te doen

Heb je tijd over naast je stage of vrijwilligerswerk dan kun je je nog inzetten voor een sociaal project. Misschien heb je wel een specifieke stageopdracht. Je kunt werken met kinderen, jongeren of gehandicapten. Er is een mogelijkheid voor het organiseren van activiteiten die leuk en leerzaam zijn.

Het doel van jouw inzet op sociale projecten

  • Je ervaart van dichtbij de Gambiaanse cultuur en de bewoners, doordat je onderdeel uitmaakt van de lokale gemeenschap en leert van hun gewoonten en gebruiken.
  • Je leert omgaan met kinderen, jongeren of mensen met beperkingen.
  • Je introduceert creatieve of sportieve activiteiten voor de kinderen, jongeren of gehandicapten.
  • Je deelt jou kennis van muziek en dans met lokale getalenteerde jongeren.
  • Je wisselt kennis uit, leert organiseren, bedenkt sport- en spelmethodes.
  • Je leert om onder eenvoudige omstandigheden te werken en toch creatief te zijn.
  • Je doet kennis op van tuinieren en dierenverzorging.
  • Je traint persoonlijke vaardigheden zoals het nemen van initiatieven, zelfstandigheid, flexibiliteit, improviseren,  geduld en inlevingsvermogen.

1. Sport en speldagen, Tanji, Gambia

In de weekenden, Kerst- en Paasvakantie zijn de scholen in Gambia gesloten. De kinderen hangen dan thuis of in de buurt wat rond of doen klusjes voor hun ouders. Vakantie zit er voor hen niet in omdat de meeste ouders te arm zijn en er elke dag gewerkt moet worden om het gezin te voeden. Daarom zou het voor de kinderen in het dorp Tanji fantastisch zijn als er sport- en/of speldagen georganiseerd worden.

2. Future for Young People F.C., Sport Project, Tanji, Gambia

Deze sportclub bestaat uit een vijftiental sportieve en enthousiaste jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Tot nu toe organiseerden ze overwegend voetbalwedstrijden en competities. Zij staan open om te leren van een andere cultuur. Zij vinden het een uitdaging om samen met de stagiaire/vrijwilliger diverse sportactiviteiten te organiseren waarbij meer lokale kinderen/jongeren betrokken kunnen worden.

2. Zorgboerderij voor gehandicapten, Tanji, Gambia

De zorgboerderij is opgezet door stichting Future for Young People met als doel een activiteit te creëren voor jong volwassen gehandicapten uit het dorp. Deze doelgroep heeft in Gambia geen kans op activiteiten, werk of een toekomst. De overheid treft geen voorzieningen voor hen. De boerderij biedt werkgelegenheid aan een groepje gehandicapten. Dit groepje draagt samen met een begeleider zorg voor de (groente) tuin, geiten. schapen, kippen, eenden en een pelikaan. Ook is er een bakkerij en een baby- en kinderkledingwinkel.

4. Educatief en Cultureel Skill Center ¨Franco Inn¨, Tanji, Gambia

Ben je muzikaal of is dansen jouw hobby dan kun je jou creativiteit delen met de musici of dansers die werkzaam zijn in dit centrum. Andersom zullen zij hun talenten ook met jou delen. Tevens krijg je de gelegenheid om de lokale taal, het Mandinka te leren.
Het centrum omvat een grote hal met podium waarin tal van activiteiten plaatsvinden en tevens gebruikt wordt als restaurant, twee winkels en diverse gastenverblijven. Dit centrum is gerealiseerd met medewerking van stichting Future for Young People en biedt mogelijkheden aan lokale talentvolle jongeren om een inkomen te verdienen. Vooral werkloze getalenteerde jongeren die ervaring hebben op het gebied van de volgende traditionele disciplines; djembé muziek, Afrikaanse dans, batik, houtbewerking, zandschilderen, Afrikaans koken etc. zijn betrokken bij het project. De jongeren organiseren tevens workshops. Op deze manier kunnen ze hun talenten op een zinvolle manier benutten.