Janjanbureh, Gambia

Lokaal logeren in Janjanbureh, Gambia

Janjanbureh was vroeger een havenstadje, bekend als Georgetown, en ligt aan de noordkant van het Janjanbureh-eiland. Het is een historische plaats waar nog veel overblijfselen te zien zijn uit de koloniale tijd zoals Engelse en Portugese gebouwen. Ook over de slavernijperiode is er iets te zien. Triest voorbeeld hiervan is de Running Tree waar slaven ter vermaak van de Engelse bezetter door een regen van kogels op af mochten rennen. Als ze de boom levend bereikten waren ze vrij. Het stadje wordt nu nog voornamelijk gebruikt als verzamelpunt voor aardnoten en rijst, die zijn geoogst door de lokale boeren in afgelegen gebieden. Via een ferry kun je de rivier oversteken. 
 

Excursie en verblijf

In de ochtend vertrek je met een lokale gids en chauffeur vanuit Tanji naar Janjanbureh. Dit ligt op ± 300 km het binnenland van Gambia in. Naar verwachting kom je in de loop van de middag aan. Je logeert 2 nachten in Janjanbureh Lodge. Deze lodge bestaat uit diverse huisjes. De huisjes zijn voorzien van goede bedden met een klamboe en een eenvoudige douche met toilet. In de huisjes is geen elektriciteit maar er staan wel kaarsen. Het wordt aanbevolen een zaklamp mee te nemen. Je hebt vanuit het restaurant een prachtig uitzicht op de rivier. Het eten is goed en smakelijk.  

Wat kun je doen

  • Een bezoek brengen aan het slavenhuis aan de overkant van de rivier. Hier leer je de geschiedenis van de slavernij kennen.
  • Een bezoek aan de markt in Wassu is zeker de moeite waard. De markt vindt elke maandag plaats. Handelaren uit de omgeving komen met ezels- en paardenkarren uit de wijde omtrek naar Wassu om hun waren te verkopen.
  • De Wassu steencirkels wijzen op de vroegere aanwezigheid van een welvarende, goed georganiseerde en standvastige cultuur. De cirkels bestaan uit 10 tot 20 rechtop staande stenen van min of meer dezelfde grootte en hoogte. Een medewerker daar vertelt je hier meer over.
  • Breng een bezoek aan een traditioneel Fuladorp. Hier kun je kennismaken met de realiteit van het lokale leven dat in het binnenland van Gambia nog steeds de normaalste gang van zaken is. Het zal je verbazen dat deze mensen - ondanks hun eenvoudige leefsituatie - toch een gelukkig leven leiden. De Fula stam leeft in eenvoud en houdt zich vooral bezig met het hoeden van vee.
  • Bezoek aan de Nursery-Primary School in Jakaba. Deze school is gerenoveerd en verbeterd door stichting Future for Young People en wordt dagelijks bezocht door ± 300 leerlingen. Bovendien worden er op deze school vanuit Nederland ongeveer 40 kinderen gesponsord.
  • Vanuit het dorp Kuntaur kun je een 2,5 uur durende boottocht maken naar Baboon Island. Vanaf het water kom je oog in oog te staan met chimpansees, bavianen, rode colobus apen, nijlpaarden, krokodillen en meer dan 240 verschillende soorten vogels.

Kosten

  • Voor (minimaal) 2 personen € 300,-. Bij meerdere deelnemers kunnen de autokosten worden gedeeld.  
  • Inclusief: autohuur, brandstof, chauffeur en gids, 2 overnachtingen + ontbijt.  
  • Exclusief: lunch, diner, drankjes, entreegelden; slavenhuis, Wassu steencirkels, boottocht Baboon Island.

Boeken voor een lokaal verblijf in Janjanbureh kan via ons contact adres of via FrancoInn