Gezondheidszorgprojecten

Mogelijkheden in de gezondheidszorg

Bij de gezondheidszorgprojecten loop je stage of doe je vrijwilligerswerk in een lokaal ziekenhuis of een overheidskliniek. Op een stage/vrijwilligerswerk binnen een medisch project kun je er voor kiezen om mee te lopen met lokale artsen en verpleegkundigen tijdens het doen van hun rondes langs hun patiënten. Zo doe je een brede ervaring op. Je kunt observeren en meehelpen bij allerlei behandelingen en soms ook bij operaties. Tevens is er de mogelijkheid om mee te helpen in het laboratorium, op de dokterspost of in de apotheek.

Het doel van jouw inzet op een ziekenhuisproject 

  • Je ervaart van dichtbij de Gambiaanse of Senegalese cultuur en de lokale mensen, doordat je onderdeel uitmaakt van de lokale gemeenschap en leert van hun gewoonten en gebruiken.
  • Je doet ervaring op in een buitenlands ziekenhuis en leert om onder andere omstandigheden te werken.
  • Je wisselt medische kennis en kennis van hygiëne uit.
  • Je traint persoonlijke vaardigheden zoals het nemen van initiatieven, zelfstandigheid, flexibiliteit,  oplossingsgericht denken en improviseren.
  • Door jouw inzet kan er meer persoonlijke en verzorgende aandacht uitgaan naar de patiënt.

1. Serekunda General Hospital, Kanifing, Gambia

Dit ziekenhuis is een overheidsziekenhuis en ontvangt geld van de overheid. Behandeling voor de patiënten is daarom relatief goedkoop of zelfs gratis. Voor Gambiaanse begrippen is het een redelijk groot ziekenhuis en het bestaat uit diverse gebouwen met verschillende afdelingen. De zorg is natuurlijk niet vergelijkbaar met de zorg die wij in Nederland gewend zijn. Procedures zijn heel anders en minder georganiseerd en soms is er van enige werkstructuur geen sprake. Heb jij echter de nodige medische of verpleegkundige kennis en wil jij deze delen? Als stagiaire/vrijwilliger kun jij helpen waar nodig en kun je jouw medische kennis delen met de lokale artsen en verpleegkundigen.

2. Tanji Medical Centre, Tanji, Gambia

Dit is een lokaal particulier ziekenhuis dat vooral gebruikt wordt als dokterspost en consultatiebureau voor de dorpelingen. Dit kleine dorpsziekenhuis heeft een ziekenzaal met een viertal bedden, een spreekkamer, een bijgebouw waar vrouwen kunnen bevallen, een laboratorium, een apotheek en een verbandkamer.

3. Medicare Clinic, Brusubi, Gambia

De Medicare Clinic is een praktisch nieuw particulier, kleinschalig ziekenhuis. Het is uitmuntend in gezondheidszorg en service. Medicare Clinic is een zusterbedrijf van Stop Step Farmacie, opgericht door mevrouw Annemary Sloep, die de kwaliteit van de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar wilde maken voor de minder bevoorrechte mensen in de samenleving.

4. Psychiatrisch ziekenhuis Tanka Tanka, Sallaghi, Gambia

Tanka Tanka is het enige psychiatrische ziekenhuis in Gambia. Het project is gebouwd met hulp vanuit een Nederlands initiatief en valt onder de verantwoordelijkheid van het Victoria Hospital in Banjul. Er verblijven tussen de 60 en100 patiënten. Het gemiddelde verblijf van de patiënten duurt 2 tot 3 maanden. Er werken artsen, verpleegkundigen, beveiligers, schoonmakers en keukenhulpen die door de overheid betaald worden. Er is een moestuin aangelegd, fruitbomen werden aangeplant en een kippenproject opgestart; werkprojecten waar de bewoners zorg voor dragen. De opgenomen vrouwen breien, punniken of zitten achter de naaimachines kleding te naaien. Er is een winkeltje waar groenten, fruit, kippen, eieren en de door de vrouwen gemaakte spulletjes te koop worden aangeboden.

5. Hospital d´Kafountine, Senegal

Dit ziekenhuis in Kafountine wordt ondersteund door de overheid en de lokale gemeenschap. De voorzieningen in dit ziekenhuis zijn redelijk gebrekkig. Er werken 1 arts, 2 verpleegkundigen, 3 verloskundigen en 20 medewerkers in andere functies. Het ziekenhuis is 24 uur per dag open. In de ochtenduren is het het drukst. Er bevallen gemiddeld zo´n 70 vrouwen per maand. Er is een vaccinatie ruimte, een laboratorium, een consultatiebureau, een mannen- en vrouwenafdeling en een apotheek.